Γιατί ο φούρνος βγάζει κρύο αέρα και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Είναι κάτι που σε όλους μας έχει συμβεί. Έχουμε βάλει το φαγητό στο φούρνο, για να ζεσταθεί ή να ψηθεί, αλλά μετά από ώρα συνειδητοποιούμε ότι τίποτα δεν έχει γίνει. Ο φούρνος μάλλον θα μοιάζει ότι λειτουργεί κανονικά, δηλαδή θα ανάβει το φωτάκι του και το εσωτερικό φως, το μοτέρ θα κάνει τον χαρακτηριστικό θόρυβο, όμως… το εσωτερικό του δεν θερμαίνεται.

ο φούρνος βγάζει κρύο αντί για ζεστό αέρα

Σε αυτή την περίπτωση, είναι λογικό να αναρωτιέστε γιατί ο φούρνος βγάζει κρύο αέρα αντί για… ζεστό. Οι κυριότερες βλάβες σχετίζονται με τον διακόπτη, τον θερμοστάτη, την αντίσταση και τη φτερωτή. Ας δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες για αυτό το πρόβλημα και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Έχει πρόβλημα ο διακόπτης

Το πιο απλό πρόβλημα, που όμως συμβαίνει συχνά, είναι να παρουσιάζει κάποια δυσλειτουργία ο διακόπτης. Δηλαδή να τον γυρνάτε μεν στο επιθυμητό πρόγραμμα ή την επιθυμητή θερμοκρασία, όμως αυτός κάπου να «κολλάει» και άρα να μην δίνει εντολή στον φούρνο να ζεσταθεί.

Καλό είναι να προσπαθήσετε μερικές φορές να ξεμπλοκάρετε τον διακόπτη. Αν, όμως, δεν γίνεται τίποτα, τότε θα χρειαστεί αλλαγή. Πρόκειται για μια πολύ απλή και οικονομική εργασία για οποιονδήποτε τεχνικό που ολοκληρώνεται άμεσα.

Έχει χαλάσει ο θερμοστάτης

Αποτελεί ίσως τη συχνότερη βλάβη που αντιμετωπίζουμε στους φούρνους. Υπεύθυνος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι ο θερμοστάτης, οπότε αν ο φούρνος δεν μπορεί να πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, πιθανώς να έχει βλάβη ο θερμοστάτης. Πρόκειται για αρκετά σοβαρή βλάβη, με δεδομένο ότι χαλασμένος θερμοστάτης μπορεί να σημαίνει και υπερθέρμανση του φούρνου με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της κουζίνας.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αντικατασταθεί το εξάρτημα, όμως δεν είναι ακριβό ανταλλακτικό.

Έχει καεί η ασφάλεια

Ενδεχομένως, βέβαια, να μην έχει χαλάσει ο θερμοστάτης, αλλά να έχει καεί η ασφάλεια, κάτι που είναι φυσικά πολύ πιο απλό. Δηλαδή ο θερμοστάτης να μπορεί να ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία, όμως η ασφάλεια να μη μπορεί να θερμάνει το θερμαντικό στοιχείο. 

Η αλλαγή της ασφάλειας είναι κάτι που γίνεται από τεχνικό και ολοκληρώνεται άμεσα και οικονομικά.

Δεν λειτουργεί η αντίσταση

Στο πρόγραμμα του αέρα, ο φούρνος μπορεί να βγάζει κρύο αέρα, επειδή δεν λειτουργεί η αντίσταση του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας δεν μπορεί να θερμανθεί, οπότε η φτερωτή απλώς μεταφέρει στο θάλαμο κρύο αέρα.

Η αλλαγή της αντίστασης είναι μια πολύπλοκη εργασία που απαιτεί έμπειρο τεχνικό, καθώς πρέπει να αποσυναρμολογηθεί σημαντικό μέρος της κουζίνας, για να τοποθετηθεί το νέο ανταλλακτικό.

Η φτερωτή θέλει αλλαγή

Η φτερωτή, δηλαδή το μοτέρ του φούρνου, είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση του θερμού αέρα σε όλο το θάλαμο. Η φτερωτή είναι ο λόγος που ο φούρνος κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο, όταν λειτουργεί. Εκτός από τον ήχο, μπορείτε να διαπιστώσετε αν δουλεύει η φτερωτή, κοιτώντας στο πίσω μέρος του φούρνου, όπου φαίνεται αυτή να γυρνά.

Αν δεν γυρνά, τότε χρειάζεται αλλαγή, εκτός αν το πρόβλημα συμβαίνει, επειδή εμποδίζει την αποτελεσματική λειτουργία της κάποιο ξένο σώμα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι αν δεν έχει βλάβη ο θερμοστάτης ή η αντίσταση, τότε ο φούρνος βγάζει κρύο αέρα, επειδή η φτερωτή δεν μπορεί να τον διαδώσει στο θάλαμο.

Το σίγουρο ειναι ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα στο φούρνο που επιμένει, καλό είναι να το δει τεχνικός, για να το αξιολογήσει και να το λύσει άμεσα. Επικοινωνήστε μαζί μας και ένας έμπειρος τεχνικός στις επισκευές κουζινών από την Attika Service θα είναι άμεσα διαθέσιμος στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού