ρολοι φουρνου

Μπορεί το ρολόι του φούρνου να είναι κάτι απλό και για πολλούς όχι τόσο σημαντικό στην κουζίνα, η αλήθεια είναι, όμως, ότι μπορεί να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Το πώς ρυθμίζεται το ρολόι του φούρνου είναι κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο, αφού συχνά ένα αρρύθμιστο ρολόι δημιουργεί διάφορα προβλήματα.

Η γενική λογική πίσω από τη ρύθμιση του ρολογιού του φούρνου είναι ίδια σε όλες τις μάρκες με μικρές διαφοροποιήσεις. Το βασικό είναι να καταλάβετε τις χρήσεις του ρολογιού, έτσι ώστε να το χρησιμοποιείτε σωστά.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Πότε χρειάζεται ρύθμιση το ρολόι του φούρνου;

Το ρολόι του φούρνου πρέπει να ρυθμιστεί στη σωστή ώρα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Την πρώτη φορά που ο φούρνος συνδέεται στην τροφοδοσία του ρεύματος.
 • Αν έχει πέσει το ρεύμα ή η ασφάλεια, οπότε το ρολόι, όταν ανάψει ξανά ο φούρνος, δείχνει την προεπιλεγμένη ώρα από το εργοστάσιο (12:00). Μάλιστα, σε πολλούς φούρνους η συσκευή δεν ξεκινάει, αν δεν ρυθμιστεί η ώρα.
 • Αν έχει αλλάξει η ώρα, οπότε πρέπει να αλλάξει και στον φούρνο.

Ποιες είναι οι λειτουργίες του ρολογιού του φούρνου;

Το ρολόι του φούρνου έχει διάφορες λειτουργίες που μπορεί να μας φανούν πολύ χρήσιμες τόσο στο μαγείρεμα όσο και στη γενικότερη ασφάλεια στη χρήση της κουζίνας:

 • Στην προεπιλεγμένη κατάσταση, το ρολόι του φούρνου δείχνει την ώρα. 
 • Διάρκεια: Σε αυτή την επιλογή, ρυθμίζετε στο ρολόι τη διάρκεια που θέλετε να είναι αναμμένος ο φούρνος σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και μετά το πέρας της διάρκειας αυτής ο φούρνος σβήνει.
 • Τέλος: Και εδώ ρυθμίζετε συγκεκριμένο χρόνο για τη λειτουργία του φούρνου. Η διαφορά αυτής της λειτουργίας με την προηγούμενη είναι ότι με το πέρας της διάρκειας δεν σβήνει ο φούρνος, αλλά ακούγεται ηχητικό σήμα, ώστε να το σβήσει ο χρήστης.
 • Χρόνος καθυστέρησης: Σε αυτή τη λειτουργία ρυθμίζετε μετά από πόσο χρόνο θέλετε να ανάψει ο φούρνος.

Πώς ρυθμίζεται το ρολόι του φούρνου σε κάθε λειτουργία;

Οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν για τις περισσότερες μάρκες κουζινών, όπως Candy, General Electric, Indesit, Izola, LG, Liebherr, Maytag, Miele, Neff, Philco, Samsung, Sharp. Για τις μάρκες που υπάρχουν διαφορές από τους παρακάτω γενικούς κανόνες, το αναφέρουμε παρακάτω.

 • Για τη ρύθμιση της ώρας θα πρέπει αρχικά να αναβοσβήνει το εικονίδιο με το ρολόι. Αν έχει πέσει το ρεύμα ή ο φούρνος συνδέεται για πρώτη φορά στο ρεύμα, τότε το εικονίδιο θα αναβοσβήνει ούτως ή άλλως. Αν απλά θέλετε να αλλάξετε την ώρα, θα πρέπει να πατήσετε επανειλημμένα το κουμπί με το ρολόι, ώστε να αρχίσει να αναβοσβήνει. Μόλις γίνει αυτό, με τα κουμπιά + και – ρυθμίζετε την ώρα.
 • Διάρκεια: Πατήστε επανειλημμένα το εικονίδιο με το ρολόι, μέχρι να εμφανιστεί η ένδειξη του βέλους ανάμεσα σε δύο κάθετες γραμμές. Ρυθμίστε την ώρα της διάρκειας με τα κουμπιά + και -.
 • Τέλος: Πατήστε επανειλημμένα το εικονίδιο με το ρολόι, μέχρι να εμφανιστεί η ένδειξη του βέλους με μία κάθετη γραμμή δεξιά. Ρυθμίστε την ώρα της διάρκειας με τα κουμπιά + και -.
 • Χρόνος καθυστέρησης: Πατήστε επανειλημμένα το εικονίδιο με το ρολόι, μέχρι να εμφανιστεί η ένδειξη του βέλους ανάμεσα σε δύο κάθετες γραμμές. Ρυθμίστε την ώρα της διάρκειας με τα κουμπιά + και -. Πατήστε ξανά το εικονίδιο με το ρολόι.

Πώς ρυθμίζεται το ρολόι σε φούρνο Pitsos και Brandt

Στο φούρνο Pitsos ή Brandt, η μόνη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τις παραπάνω οδηγίες είναι ότι μετά τη ρύθμιση της ώρας με τα κουμπιά + και – θα πρέπει να πατήσετε ξανά το εικονίδιο με το ρολόι για επιβεβαίωση.

Πώς ρυθμίζεται το ρολόι σε φούρνο Bosch

Στο φούρνο Bosch η ώρα ρυθμίζεται και με τον περιστροφικό διακόπτη και εκτός από τα κουμπιά + και -.

Πώς ρυθμίζεται το ρολόι σε φούρνο Siemens & Ariston

Στους φούρνους Siemens και Ariston, θα πρέπει να πατάτε το εικονίδιο με το ρολόι, αφού ρυθμίσετε την ώρα, και ύστερα ξανά αφού ρυθμίσετε τα λεπτά.

Αν το ρολόι δεν μπορεί να ρυθμιστεί ή παρόλο που είναι ρυθμισμένο σωστά ή αν ο φούρνος δεν ξεκινάει ή ξεκινάει και έπειτα σβήνει, πιθανώς να υπάρχει βλάβη. Ένας έμπειρος τεχνικός της Attika Service είναι στη διάθεσή σας, για να σας βοηθήσει να επιλύσετε το πρόβλημα,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού