το ψυγείο πιανει παγο

Αν και όλα τα σύγχρονα ψυγεία είναι No Frost, δηλαδή δεν απαιτούν απόψυξη σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως γινόταν παλιά, πολλές φορές, ειδικά αν τα χρησιμοποιούμε χρόνια, παρατηρούμε ότι πιάνουν πάγο στη συντήρηση σε διάφορα σημεία, όπως στο ράφι των λαχανικών ή στα πλαϊνά. Είναι λογικό, λοιπόν, να αναρωτιέστε γιατί το ψυγείο πιάνει πάγο στη συντήρηση και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Ας δούμε παρακάτω τις πιο κοινές αιτίες για αυτό το πρόβλημα και πώς μπορείτε να το λύσετε.

Δεν κλείνει καλά η πόρτα

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, ένα ψυγείο που χάνει από κάπου την ψύξη του, μπορεί να πιάσει πάγο. Δεν είναι, δηλαδή, υποχρεωτικό ότι η θερμοκρασία του θα είναι υψηλή, αν και μπορεί να συμβαίνει και αυτό ανά περιόδους και να χαλάνε τα φαγητά.

Αν η πόρτα δεν κλείνει καλά, τότε το ψυγείο δουλεύει εντατικά, για να αποκαταστήσει τη χαμένη ψύξη, με αποτέλεσμα να πιάνει πάγο σε διάφορα σημεία, αλλά και να παγώνουν και τα φαγητά. Είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά σε διάφορες μάρκες ψυγείων, όπως στα ψυγεία Whirlpool, κυρίως επειδή έχει χαλάσει το λάστιχο της πόρτας. Ή επειδή η πόρτα έχει πέσει από τα χρόνια και το βάρος (π.χ. συχνό πρόβλημα στα ψυγεία Ariston).

Η αλλαγή του λαστίχου ή των μεντεσέδων είναι το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε, ώστε η πόρτα να εφαρμόζει σωστά και να προκαλεί την επιθυμητή στεγανότητα.

Έχουν πιάσει σκόνη τα πηνία

Τα πηνία του συμπιεστή που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ψυγείου πιάνουν συχνά πολλή σκόνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται καλή κυκλοφορία του αέρα, οπότε μερικές φορές ο ψυχρός αέρας δεν αποβάλλεται σωστά, παραμένει σε ορισμένα σημεία και δημιουργεί πάγο.

Το πρόβλημα αυτό μπορείτε να το καταλάβετε εύκολα, αν ακούσετε το ψυγείο να κάνει έναν περίεργο θόρυβο πέρα από τους συνηθισμένους. Αποτελεί ένα από τα πιο κοινά ζητήματα στα ψυγεία Sharp, καθώς και στα General Electric και άλλες μάρκες, αλλά λύνεται πολύ εύκολα. Αρκεί μία φορά τον μήνα να τραβάτε ελαφρώς το ψυγείο και να καθαρίζετε τα πηνία με χλιαρό νερό και ένα μαλακό πανί.

Δεν είναι σωστά ρυθμισμένη η θερμοκρασία

Η υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία στο ψυγείο δεν είναι πάντα κάτι θετικό. Αν το ψυγείο είναι γεμάτο με ευπαθή τρόφιμα (π.χ. θαλασσινά και ψάρια), ενδεχομένως να πρέπει να ρυθμίσετε χαμηλά τη θερμοκρασία.

Όμως, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, θα πρέπει ο δείκτης του θερμοστάτη να βρίσκεται περίπου στη μέση, έτσι ώστε το ψυγείο να μην υπερλειτουργεί χωρίς λόγο.

Υπερφορτώνετε το ψυγείο

Όσο χαμηλά και αν έχετε ρυθμισμένη τη θερμοκρασία, ένα υπερβολικά γεμάτο ψυγείο αποτελεί πρόβλημα. Και αυτό επειδή ο ψυχρός αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά, οπότε σε άλλα σημεία φτιάχνει στρώμα πάγου και σε άλλα η θερμοκρασία μένει υψηλή και τα τρόφιμα χαλάνε.

Δείτε εδώ πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το ψυγείο, ώστε να μην έχετε τέτοια προβλήματα.

Έχει χαλάσει ο θερμοστάτης ή η πλακέτα ελέγχου της θερμοκρασίας

Τις βλάβες στον θερμοστάτη τις συναντάμε συχνά στα πιο παλιά ψυγεία, ενώ αποτελούν κοινές βλάβες και στα ψυγεία Indesit. Χαλασμένος θερμοστάτης σημαίνει ότι η θερμοκρασία του ψυγείου δεν μένει σταθερή. Άλλοτε μπορεί να είναι ψηλά και άλλοτε πολύ χαμηλά. Οπότε τα τρόφιμα τη μία χαλάνε και την άλλη παγώνουν.

Το ίδιο ισχύει και για την πλακέτα ελέγχου θερμοκρασίας που τη βλέπουμε να χαλάει κάποιες φορές στα ψυγεία Bosch.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο τεχνικό, ώστε να διαγνώσει έγκαιρα το πρόβλημα, να αντικαταστήσει το εξάρτημα και να σας βοηθήσει να έχετε ξανά ένα πλήρως λειτουργικό ψυγείο που θα διατηρεί τα τρόφιμα και δεν θα υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί.

Επικοινωνήστε μαζί μας και ένας εξειδικευμένος τεχνικός της Attika Service θα είναι άμεσα διαθέσιμος να σας βοηθήσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού