Τα πλυντήρια ρούχων αποτελούν από τις πιο χρήσιμες συσκευές ενός σπιτιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα χρησιμοποιούμε σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Ένα πλυντήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετές φορές μέσα στη μέρα, καθαρίζοντας όλα μας τα ρούχα, τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα.

Η συντήρηση πλυντηρίου ρούχων είναι κομβικής σημασίας, για να λειτουργεί σωστά, να πλένει καλά τα ρούχα μας αλλά και να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του.

Πώς γίνεται η συντήρηση πλυντηρίου ρούχων; Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε συντήρηση πλυντηρίου και τι πρέπει να προσέξουμε; Πώς γίνεται ο καθαρισμός του πλυντηρίου ρούχων;

Διαβάστε στη συνέχεια τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και χρήσιμες συμβουλές για αποτελεσματική και ασφαλή συντήρηση του πλυντηρίου σας.

Πώς καταλαβαίνω ότι το πλυντήριο χρειάζεται συντήρηση;

συντηρηση πλυντηριου ρουχνω

Γενικά, καλό είναι να κάνετε συντήρηση στο πλυντήριο ρούχων σας ακόμα και αν τίποτα δεν πηγαίνει στραβά. Η συντήρηση είναι μια προληπτική διαδικασία πριν εμφανιστεί κάποια βλάβη.

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες ενδείξεις που φανερώνουν ότι το πλυντήριό σας χρειάζεται συντήρηση και καθαρισμό. Αυτές είναι:

Γενικά, αν υπάρξει πρόβλημα στο πλυντήριο ρούχων σας, καλό είναι να απευθυνθείτε σε τεχνικό που θα επιθεωρήσει την έκταση της βλάβης και θα την επισκευάσει. Όμως, καλό είναι να κάνετε ορισμένα απλά βήματα που εγγυώνται ότι θα εμφανιστούν όσο το δυνατόν λιγότερες βλάβες και το πλυντήριο θα λειτουργεί σωστά για χρόνια.

Η συντήρηση του πλυντηρίου ρούχων περιλαμβάνει:

 • Πλύσεις συντήρησης
 • Καθαρισμό του πλυντηρίου
 • Μείωση της ποσότητας του απορρυπαντικού
 • Αερισμό του κάδου
 • Απομάκρυνση μικροαντικειμένων
 • Προσοχή στο φορτίο ρούχων
 • Τακτικό service από τεχνικό πλυντηρίων.

Από αυτά, μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα μόνοι σας, έτσι ώστε να συντηρείτε σωστά το πλυντήριο. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια.

Πλύσεις συντήρησης

Οι πλύσεις συντήρησης γίνονται χωρίς ρούχα και χωρίς απορρυπαντικό και στόχο έχουν να αφαιρέσουν από τα εσωτερικά τμήματα του πλυντηρίου καθώς και από τον κάδο κατάλοιπα βρομιάς, μούχλας και καθαριστικών.

Οι πλύσεις συντήρησης προγραμματίζονται στους 90 βαθμούς με λειτουργία στυψίματος, έτσι ώστε το καθαριστικό μείγμα να πάει παντού και να καθαρίσει όλες τις επιφάνειες. Τα καθαριστικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι τα εξής:

 • Μαγειρική σόδα και ξύδι: Ρίξε μέσα στον κάδο 4 κούπες ξύδι ή μηλόξυδο μαζί με μία κούπα μαγειρική σόδα. Ύστερα, προγραμματίστε το πλυντήριο σε πρόγραμμα πλύσης υψηλής θερμοκρασίας και αφήστε τα δύο θαυματουργά φυσικά συστατικά να απομακρύνουν τη βρομιά και τα μικρόβια.
 • Ειδικά καθαριστικά: Υπάρχουν στην αγορά ειδικά καθαριστικά, εγκεκριμένα από τους κατασκευαστές πλυντηρίων, που τοποθετούνται στον κάδο και τον καθαρίζουν και τον απολυμαίνουν.

Το σημαντικό μετά την πλύση συντήρησης είναι να αφήσετε τον κάδο να στεγνώσει πολύ καλά, ώστε να απομακρυνθεί και το τελευταίο ίχνος υγρασίας.

Καθαρισμός του πλυντηρίου ρούχων

Καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων

Όπως το πλυντήριο καθαρίζει τα ρούχα σας, έτσι κι εσείς πρέπει να καθαρίζετε το πλυντήριο. Ο καθαρισμός στόχο έχει να απομακρυνθούν υπολείμματα απορρυπαντικού, δυσάρεστες οσμές και βρομιές μέσα από το πλυντήριο.

Συχνά, το πλυντήριο ρούχων μυρίζει, επειδή έχει συσσωρευτεί υγρασία και μούχλα, οπότε ο καθαρισμός του είναι απαραίτητος.

Ο καθαρισμός του πλυντηρίου ρούχων πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα και αφορά τον καθαρισμό του κάδου, του λάστιχου της πόρτας και της θήκης του απορρυπαντικού. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά

Καθαρισμός του λάστιχου της πόρτας

Στο λάστιχο της πόρτας, είτε πρόκειται για πλυντήρια άνω φόρτωσης είτε εμπρόσθιας φόρτωσης, συσσωρεύονται υπολείμματα βρομιάς και υγρασία. Για να φύγουν αυτά, θα πρέπει πρώτα να αφήσετε το σημείο να στεγνώσει πολύ καλά. Ύστερα, απλώστε σε μια οδοντόβουρτσα μαγειρική σόδα με λίγο νερό και απλώστε την πάστα παντού.

Η μαγειρική σόδα διαλύει τη μούχλα αποτελεσματικά. Αφήστε τη να δράσει για μερικά λεπτά και ύστερα απομακρύνετέ την με ένα καθαρό πανί. Αν η βρομιά επιμένει, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη. Όμως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα την ξεβγάλετε καλά πριν βάλετε πλύση με ρούχα.

Καθαρισμός της θήκης του απορρυπαντικού

Η θήκη του απορρυπαντικού συγκεντρώνει υπολείμματα από αυτό και το μαλακτικό, οπότε είναι απαραίτητο να καθαρίζεται τακτικά. Καλό είναι να την αφαιρείτε προηγουμένως, ώστε να την καθαρίζετε από όλες τις πλευρές της.

Αφού την αφαιρέσετε, βυθίστε την σε μια λεκάνη με καυτό νερό και ξύδι. Το ξύδι εξαλείφει τα μικρόβια και απομακρύνει τις οσμές. Μετά από λίγα λεπτά, μπορείτε να την ξεπλύνετε και αφού στεγνώσει καλά, να τη βάλετε πάλι στη θέση της.

Καθαρισμός του κάδου

Με τις πλύσεις συντήρησης ο κάδος θα καθαρίσει σε σημαντικό βαθμό. Ωστόσο, καλό είναι να τον καθαρίζετε και ανεξάρτητα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με την πάστα μαγειρικής σόδας και ένα μαλακό πανί που θα περάσετε από όλη την επιφάνειά του. Στη συνέχεια, απομακρύνετε τη σόδα και περάστε τον κάδο με πανί ποτισμένο σε λευκό ξύδι για τη μέγιστη απομάκρυνση των μικροβίων.

Μειώστε την ποσότητα απορρυπαντικού

Η υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού έχει ως αποτέλεσμα το πλυντήριο να λειτουργεί περισσότερο, πραγματοποιώντας επιπλέον στροφές κατά το ξέπλυμα και το στύψιμο μιας πλύσης. Επιπλέον, συγκρατεί υπολείμματα, τα οποία μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη υγρασίας και μικροβίων.

Οι σύγχρονες συσκευές απαιτούν ελάχιστη ποσότητα απορρυπαντικού για τη λειτουργία τους. Ελέγξτε τις οδηγίες της συσκευής σας για την ποσότητα που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σε κάθε πρόγραμμα πλύσης.

Αερίζετε επαρκώς το πλυντήριο και το μπάνιο

Η συσσώρευση υγρασίας είναι εχθρός της καλής λειτουργίας του πλυντηρίου, ενώ επιπλέον οδηγεί σε συγκέντρωση μούχλας και άσχημες μυρωδιές στο πλυντήριο. Για να αερίζετε σωστά το πλυντήριο και να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρασίας, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 • Μην αφήνετε τα βρεγμένα ρούχα στον κάδο για πολλή ώρα.
 • Σκουπίστε με στεγνό πανί τον κάδο και τη θήκη του απορρυπαντικού μετά το πέρας της πλύσης, για να φύγουν τα νερά.
 • Αφήστε ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου για ώρες μετά την πλύση.
 • Αερίζετε καλά το μπάνιο, με ανοιχτό παράθυρο για αρκετές ώρες τη μέρα (ακόμα και τον χειμώνα).

Απομακρύνετε μικροαντικείμενα από τον κάδο

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να φεύγουν από τις τσέπες μας αντικείμενα, όπως κέρματα, χαρτιά, βίδες ή άλλα μικροαντικείμενα, και να καταλήγουν στον πλυντήριο. Θα πρέπει να επιθεωρείτε προσεκτικά τον κάδο πριν από κάθε πλύση, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν έχει σφηνώσει κάτι εκεί. Τέτοια μικροαντικείμενα μπορεί να καταλήξουν στο σωλήνα αποστράγγισης ή στην αντλία νερού και να κάνουν μεγάλη ζημιά.

Ισορροπημένο φορτίο ρούχων

Το μη ισορροπημένο φορτίο των ρούχων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση βλαβών. Πιο αναλυτικά, σε περίπτωση που υπερφορτώνετε τον κάδο, η συσκευή λειτουργεί περισσότερο, με αποτέλεσμα την πιο σκληρή λειτουργία της και την αύξηση της πίεσης στα διάφορα τμήματά της.

Από την άλλη, σε περίπτωση που τοποθετείτε ένα ή δύο μόνο αντικείμενα στον κάδο, το πλυντήριο θα αδυνατεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες στροφές, και θα πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά από οποιαδήποτε πλύση, ρισκάροντας τη φθορά των εξαρτημάτων της.

Ιδανικά, θα πρέπει τα ρούχα να καλύπτουν τον κάδο περίπου στα 2/3 του και να είναι όλα παρόμοιου μεγέθους (π.χ. σεντόνια μαζί με σεντόνια και πετσέτες, παντελόνια μαζί με αντίστοιχα ρούχα κλπ).

Service πλυντηρίου

Τέλος, δε θα πρέπει να αμελείτε το τακτικό service του πλυντηρίου ρούχων σας από κάποιον ειδικό. Ο λόγος; Μέσα από το service θα μπορέσετε να ανιχνεύσετε και να αντιμετωπίσετε πιθανά ζητήματα νωρίς, πριν προκαλέσουν κάποια σοβαρή βλάβη. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να παρατείνετε την διάρκεια ζωής του και να εξασφαλίσετε την άριστη λειτουργία του.

Τι περιλαμβάνει το service πλυντηρίου ρούχων; Ο τεχνικός θα προχωρήσει ενδεικτικά στα ακόλουθα:

 • Καθαρισμός των φίλτρων.
 • Αλλαγή των φίλτρων αν έχουν φθαρεί.
 • Καθαρισμός των σωληνώσεων.
 • Έλεγχος των σωληνώσεων και αντικατάστασή τους σε περίπτωση φθοράς.
 • Λίπανση των ρουλεμάν.
 • Αντικατάσταση του λάστιχου της πόρτας εφόσον χρειάζεται.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η συντήρηση πλυντηρίου ρούχων είναι σε μεγάλο βαθμό μια DIY διαδικασία που μπορεί να γίνει από όλους. Αν ακολουθείτε πιστά τα παραπάνω βήματα, τότε η επίσκεψη ενος τεχνικού για επισκευή του πλυντήριό σας θα είναι πολύ σπάνια και κατά βάση μόνο για το προγραμματισμένο service, αφού δεν θα εμφανίζονται σοβαρές βλάβες στο πλυντήριο.

Επικοινωνήστε άμεσα με έναν έμπειρο τεχνικό της Attika Service 365 για τη συντήρηση και το service του πλυντηρίου ρούχων σας. Ένας εξειδικευμένος τεχνικός θα έρθει στον χώρο σας για την συντήρηση της συσκευής σας σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού