Δεν είναι καθόλου σπάνιο μια οικιακή συσκευή σε κάποια φάση να εμφανίσει κάποια δυσλειτουργία. Το πώς την αντιμετωπίζουμε είναι το θέμα. Υπάρχουν αυτοί που θα προσπαθήσουν να τη διορθώσουν μόνοι τους, όμως σε μερικές περιπτώσεις αυτό είναι ανώφελο ή ακόμα και επικίνδυνο για τους ίδιους ή τη συσκευή. Υπάρχουν και αυτοί που καλούν αμέσως τον τεχνικό, όμως πολλές φορές η βλάβη είναι τόσο απλή που αυτός δεν χρειαζόταν καν να έρθει.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να βρούμε τη σωστή ισορροπία και να ξέρουμε πότε μπορούμε να προσπαθήσουμε μόνοι μας και πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε έμπειρο τεχνικό το συντομότερο δυνατό. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Επισκευές πλυντηρίων

Τεχνικός μπροστά από ανοιχτή πόρτα πλυντηρίου

Στις επισκευές πλυντηρίων, είτε ρούχων είτε πιάτων, υπάρχουν ορισμένες βλάβες, οι οποίες μπορεί είτε να είναι σοβαρές είτε όχι. Καλό είναι να κάνετε μερικές κινήσεις που θα σας φανερώσουν εύκολα και με ασφάλεια αν πρόκειται για την πρώτη ή τη δεύτερη περίπτωση και στη συνέχεια να αποφασίσετε τι θα κάνετε.

Συγκεκριμένα:

 • Το πλυντήριο δεν ξεκινάει: Μπορεί να μην έχει κλείσει καλά η πόρτα λόγω πολλών ρούχων, οπότε απλώς θα πρέπει να αφαιρέσετε μερικά. Μπορεί, επίσης, να υπάρχει πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. να έχει χαλάσει η πρίζα ή να έχει πέσει η ασφάλεια ή ακόμα και το ρεύμα). Αν η πρίζα δουλεύει κανονικά, αλλά το πλυντήριο δεν αποκρίνεται καθόλου, τότε μάλλον υπάρχει βλάβη στην πλακέτα και πρέπει οπωσδήποτε να δει το πλυντήριο τεχνικός.
 • Το πλυντήριο δεν αντλεί τα νερά: Ελέγξτε ότι δεν έχετε πατήσει κατά λάθος το κουμπί που απενεργοποιεί το στύψιμο στα πλυντήρια ρούχων και απαιτεί εκ νέου εντολή για την άντληση των νερών. Διαφορετικά, πιθανότατα έχει φράξει ο σωλήνας αποστράγγισης, οπότε πρέπει να ελεγχθεί από τεχνικό. Διαβάστε εδώ τι μπορείτε να κάνετε αν έχει μείνει νερό στον κάδο.
 • Τα ρούχα ή τα πιάτα δεν πλένονται καλά: Αν τα ρούχα ή τα πιάτα έχουν ακόμα λεκέδες μετά την πλύση, πριν καλέσετε τεχνικό, τσεκάρετε την ποσότητα του απορρυπαντικού και το πρόγραμμα. Για πολύ λερωμένα ρούχα ή πιάτα, χρειάζεται μικρότερη ποσότητα και υψηλότερη θερμοκρασία. Αν το πρόβλημα επιμένει, ενδεχομένως η βλάβη βρίσκεται στον θερμοστάτη, οπότε το πλυντήριο δε μπορεί να πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και απαιτείται αλλαγή του ανταλλακτικού.
 • Το πλυντήριο κάνει θόρυβο: Στις υψηλές στροφές στυψίματος στα πλυντήρια ρούχων μπορεί να συμβεί αυτό αν έχετε βάλει βαριά κομμάτια μέσα στο πλυντήριο. Στα πλυντήρια πιάτων μπορεί κάποιο πιάτο να μην έχει τοποθετηθεί σωστά. Αν ο θόρυβος επιμένει, τότε η βλάβη μπορεί να είναι σοβαρή και χρειάζεται επισκευή άμεσα.
 • Ο κάδος δεν γεμίζει με νερό: Υπάρχει η (αρκετά σπάνια βέβαια) περίπτωση να έχει κλείσει για κάποιο λόγο η παροχή νερού πίσω από το πλυντήριο. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε έχει φράξει ο σωλήνας παροχής νερού και χρειάζεται απόφραξη από τεχνικό.
 • Τρέχει νερό από την πόρτα του πλυντηρίου: Πιθανώς να ευθύνεται απλώς η φλάντζα που έχει χαλαρώσει. Καλό, όμως, είναι να μην το ρισκάρετε, να κλείσετε αμέσως την παροχή νερού και ρεύματος, ώστε να μη γίνει βραχυκύκλωμα και σοβαρή πλημμύρα, και να το αφήσετε έτσι μέχρι να έρθει τεχνικός. 

Επισκευή κουζίνας

Τεχνικός δίπλα από κουζίνα

Η κουζίνα είναι από τις πιο επικίνδυνες συσκευές από άποψη λειτουργίας, οπότε γενικά προτείνεται, εφόσον παρουσιαστεί κάποια βλάβη, να απευθυνθείτε αμέσως σε εξιδεικευμένο τεχνικό για την επισκευή κουζίνας.

Ειδικότερα:

 • Υπάρχει διαρροή σε φούρνο αερίου: Αν μυρίζετε την παραμικρή οσμή ή έχετε συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο και τάση προς εμετό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον τεχνικό και να απομακρυνθείτε από τον χώρο.
 • Βγαίνουν καπνοί από τον φούρνο: Αν ο καπνός είναι σε μεγάλη ποσότητα, πυκνός και μαύρος, μπορεί να υπάρχει βλάβη στις αντιστάσεις, οπότε θα πρέπει να κλείσετε τον φούρνο αμέσως, να κατεβάσετε την ασφάλεια και να αναμένετε τον τεχνικό. Μόνο στην περίπτωση που βγαίνει λίγος καπνός και υπάρχουν υπολείμματα φαγητού στον πάτο του φούρνου, μπορείτε να περιμένετε να κρυώσει ο φούρνος, να τα καθαρίσετε και να τον θέσετε εκ νέου σε λειτουργία, πάντα με στενή παρακολούθηση.
 • Η κουζίνα είναι «νεκρή»: Αν γυρίζετε τους διακόπτες και η κουζίνα δεν κάνει τίποτα, δηλαδή δεν ανάβει το φωτάκι, το φως μέσα στον θάλαμο και δεν ζεσταίνει ο φούρνος, τότε το πρόβλημα βρίσκεται μάλλον στην ηλεκτρική παροχή, οπότε μπορεί απλά να έχει πέσει η ασφάλεια ή να έχει χαλάσει η πρίζα. Αν όλα τα παραπάνω λειτουργούν σωστά, τότε μπορεί να έχει υποστεί βλάβη η πλακέτα της κουζίνας και πρέπει να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί από τον τεχνικό.
 • Δεν δουλεύει ο αέρας: Αν ζεσταίνονται οι αντιστάσεις, αλλά στο πρόγραμμα με τον αέρα δεν διαχέεται θερμός αέρας στον θάλαμο, πιθανώς έχει χαλάσει η φτερωτή, η οποία πρέπει να ελεγχθεί και να αντικατασταθεί, εφόσον χρειάζεται, από τεχνικό.
 • Η κουζίνα ρίχνει την ασφάλεια ή το ρελέ: Αν μόλις θέτετε σε λειτουργία την κουζίνα πέφτει η ασφάλεια ή το ρελέ, τότε αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει βραχυκύκλωμα. Πρόκειται για μια σοβαρή βλάβη που πρέπει οπωσδήποτε να δει τεχνικός άμεσα. Συνήθως για το βραχυκύκλωμα ευθύνονται οι αντιστάσεις, όμως μπορεί να έχει φθαρεί και κάποια καλωδίωση στο εσωτερικό της κουζίνας, οπότε μόνο ο τεχνικός μπορεί να αξιολογήσει και να επιδιορθώσει το πρόβλημα με ασφάλεια.

Επισκευή ψυγείου

Επισκευάζοντας ψυγείο

Το ψυγείο είναι μία συσκευή, η οποία συχνά παρουσιάζει προβλήματα, ειδικότερα αν είναι παλαιότερη των 10 ετών. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις, όμως, μπορείτε να κάνετε μερικές σωτήριες κινήσεις που θα λύσουν το πρόβλημα. Φυσικά, αν το πρόβλημα επιμένει, τότε πρέπει να επέμβει τεχνικός που θα αναλάβει την επισκευή ψυγείου.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Το ψυγείο κάνει θόρυβο: Αν και είναι συνηθισμένο το ψυγείο να κάνει λίγο θόρυβο, όταν δουλεύει το μοτέρ του, πιο έντονοι, συνεχείς ή ασυνήθιστοι ήχοι μαρτυρούν πιθανότατα ότι δυσλειτουργούν οι ανεμιστήρες, ο συμπυκνωτής ή ο συμπιεστής. Βεβαιωθείτε, όμως, πρώτα ότι δεν κάνει συντονισμό κάποιο εξάρτημα μέσα στον θάλαμο και ότι το ψυγείο πατάει καλά.
 • Το ψυγείο μυρίζει: Αυτό μπορεί να προκύπτει απλά επειδή έχει καιρό να καθαριστεί. Αν, όμως, είναι καθαρό, αλλά μυρίζει άσχημα, τότε προφανώς χαλάνε γρήγορα τα τρόφιμα. Ελέγξτε ότι δεν έχει κατά λάθος κουνηθεί ο δείκτης του θερμοστάτη σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και ότι το ψυγείο δεν είναι παραφορτωμένο. Αν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, τότε πιθανώς υπάρχει βλάβη στον θερμοστάτη.
 • Τα τρόφιμα παγώνουν: Και εδώ μπορεί να ισχύει ότι ο θερμοστάτης έχει κατά λάθος ρυθμιστεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ενδέχεται, όμως, να έχουν σκονιστεί τα πηνία και ο ανεμιστήρας στο πίσω μέρος του ψυγείου, όπου συγκεντρώνονται σκόνη και χνούδια. Σε αυτή την περίπτωση, το ψυγείο θα αναγκάζεται να δουλεύει συνεχώς, για να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να παγώνει τα φαγητά. Δυστυχώς, όμως, η πιο πιθανή περίπτωση είναι απλά να έχει υποστεί βλάβη ο θερμοστάτης.
 • Δεν κλείνει καλά η πόρτα: Αν προσπαθείτε να κλείσετε την πόρτα, αλλά αυτή ανοίγει ξανά ή θέλει πίεση, για να μείνει κλειστή, τότε έχει χαλάσει η φλάντζα. Το περιμετρικό λάστιχο της πόρτας διασφαλίζει ότι αυτή θα κλείνει αεροστεγώς, έτσι ώστε να μην υπάρχει απώλεια θερμότητας. Πριν καλέσετε τεχνικό για να την αλλάξει, μπορείτε να την καθαρίσετε με μια οδοντόβουρτσα και μαγειρική σόδα, γιατί η συσσώρευση βρομιάς μερικές φορές μειώνει τη δυνατότητα της φλάντζας να κολλάει καλά.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν λειτουργεί η κουζίνα; Οι 4 πιο σημαντικές αιτίες

Επισκευές ηλεκτρικών συσκευών: Τα 5 πιο χρήσιμα tips που πρέπει να γνωρίζετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού